disciplines

Omschrijving disciplines Competitie Kennemerland 2017-2018
 
Richtlijnen voor fotografen en juryleden
 
Vierkant zwart-wit (monochroom)
Bij deze ronde worden alleen zwart-wit (monochroom) foto’s ingeleverd. De foto’s moeten vierkant zijn. Ze mogen wel in een ander formaat passe-partout worden geplaatst.
 
Industrie
Het in beeld brengen van een industrieel beeld. Dit kan zowel een beeld zijn van grootschalige als van kleinschalige industrie. Het industriële plaatje kan een beeld geven van een werkproces, waarbij ook mensen te zien zijn, maar ook van machines en gebouwen. Ook industrieel landschap rekenen we hieronder. Urbex valt buiten deze discipline.
 
Landschap
Landschapsfotografie is een vorm van fotografie waarbij het in beeld brengen van het landschap centraal staat. De mens maakt geen deel uit van het gefotografeerde tafereel. Onder landschapsfotografie vallen:

  • Natuurlandschap: het landschap met geen of weinig menselijke invloed.
  • Cultuurlandschap: landschap waarbij dominante sporen van menselijke activiteit zijn waar te nemen, zoals de meeste akker- en weidelandschappen.
  • Half-natuurlijk landschap: landschap waarin het vegetatiepatroon niet grotendeels door mensen bepaald wordt, maar dat wel in wisselwerking met de mens is ontstaan en afhankelijk is van menselijk ingrijpen.

Onder landschapsfotografie zoals wij bedoelen vallen niet stadslandschap en industrieel landschap.
 
Interieur
Interieurfotografie laat de kijker de sfeer ervaren van het interieur van een gebouw. Dit kan een winkel, bedrijfspand, woning, horecagelegenheid of een cultureel gebouw betreffen. Op een interieurfoto staan in principe geen mensen, en als ze er wel op staan hebben ze een zeer ondergeschikt belang.